Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Feb 28, 2011

Khasiat Kacang Hijau

Kacang hijau atau nama saintifiknya Phaseolus Radiatus L, yang dipercayai berasal dari India mengandungi protein, vitamin B1, vitamin B2, vitamin A, vitamin E, niasin, amylum, zat besi, karotena dan beberapa jenis mineral penting seperti fosfor serta kalsium yang amat diperlukan tubuh.

Kandungan lemak di dalam kacang hijau dapat membantu usaha individu yang sedang berdiet. Gizi di dalam kacang hijau pula mampu mengatasi penyakit anemia (kurang sel darah merah), membantu mencuci perut, mengubat gangguan hati dan melancarkan pembuangan air besar. Selain itu, protein dan zat besi yang tinggi dalam kacang hijau dapat membantu tumbesaran terutamanya golongan kanak-kanak. 

Kacang hijau juga dilaporkan dapat menggantikan sumber protein haiwan seperti yang terkandung dalam daging serta ikan. Kekurangan seseorang mengambil kekacang boleh mengehadkan zat untuk tubuh mereka, tetapi pengambilan berlebihan tidak mendatangkan sebarang kesan negatif. Kacang hijau juga boleh menurunkan suhu badan yang panas akibat demam panas.

~kacang hijau yang bes!~
~lepas ni pakat ramai-ramai makan bubur kacang hijau~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...