Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Aug 8, 2011

Petua Dapur 1

1. Cara buang kulit ikan cencaru


Bagi memudahkan anda membuang kulit ikan tersebut, sebelum menyiang ikan, rendamkan ikan tersebut dalam air garam selama 15 minit. Anda akan mendapati kulit ikan cencaru boleh dibuang dengan mudah.

2. Lembutkan sotong kering


Bagi yang gemar hidangan sotong kering pasti menghadapi masalah untuk melembutkan sotong kering. Atasinya dengan meramas beberapa helai daun betik yang cukup tua dan rendamkan bersama-sama sotong selama satu @ dua jam. Kemudian basuh dan bilas hingga bersih.

3. Kerang lebih bersih


Caranya adalah dengan menggaulkan segenggam asam jawa dan air beras bersama kerang. Biarkan selama 10 minit. Kemudian basuh kerang.

Sumber : Mingguan Wanita Feb "11




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...